Suomen kieltä varten optimoitu DAS-näppäimistöasettelu

English version
 
Vaihda epäergonominen qwerty-asettelu miellyttävämpään, erityisesti suomen kieltä varten suunniteltuun DAS-näppäimistöasetteluun.

Tunnet ehkä Dvorak-asettelun, joka soveltuu englannin nopeaan ja miellyttävään kirjoittamiseen. DAS on vastaava näppäimistöasettelu suomea varten.
DAS toimii Windowsissa, Apple OS X:ssä ja Linuxissa. Uusimmassa Linux-jakeluversioissa DAS on vakiona saatavilla.

DAS-asettelu perustilassa
Kuva 1. DAS-asettelu perustilassa, ilman vaihto-näppäintä

DAS-asettelu vaihtonäppäimen (shift) kanssa
Kuva 2. DAS-asettelu vaihto-näppäin (shift) painettuna

DAS-asettelu AltGr-näppäin painettuna
Kuva 3. DAS-asettelu AltGr-näppäin painettuna

Edut

Haitat noin neljän vuoden käytön jälkeen

Haluatko kokeilla?

Lähetä minulle sähköpostia, jos kokeilet DAS-asettelua. Haluaisin pitää kirjaa asettelua kokeilleiden käyttäjien määrästä.

Jos haluat näppäimistöön tarrat opettelemista helpottamaan, voit tilata esim. JL-typesin näppäintarrat.

Windows

Lataa tämä zip-tiedosto ja pura se esimerkiksi WinZip-ohjelmalla väliaikaisesti haluamaasi paikkaan ja käynnistä puretusta paketista setup-ohjelma.

Windowsin DAS-asennuspaketti on päivitetty 14.6.2012 ja nyt se toimii myös 64-bittisissä Windowseissa.

Edelläolevassa versiossa ctrl- ja Windows-näppäimet toimivat Qwertyn mukaisesti – tähän olen itse tottunut ja useimmat käyttäjät pitävät tästä, koska ctrl+c ja ctrl+v löytyvät tutuilta paikoiltaan. Jos sen sijaan haluat täysin DAS-asettelun mukaisen näppäimistön, voit käyttää Jarmo Jaakkolan lähettämää fulldas.zip-versiota, jossa myös näppäinyhdistelmät noudattavat DAS-asettelua. Käynnistä das-kbd.msi-tiedosto äsken luodusta das-asennus -kansiosta (fulldas-versiossa setup.exe). Tämän jälkeen avaa Windowsissa Control Panel / Keyboard / Input Locales -kortti. Paina Add...-painiketta ja valitse listasta Input locale: Finnish, Keyboard layout/IME: Finnish (DAS).

Kannattaa laittaa rasti kohtaan "Enable indicator on taskbar", jolloin tehtäväpalkkiin tulee näkyviin kuvake, jolla näppäimistöä voi vaihtaa helposti. Huom! Näppäimistövalinta on Windowsissa ohjelmakohtainen eli eri ikkunoissa voi olla eri asettelut. Huomaa myös, että näytönsäästäjä voi kysyä salasanaa uudella asettelulla. Pikanäppäin asettelun vaihtamiseen on vasen shift- ja alt-näppäin yhtaikaa painettuna.

Jolla
Tomi Leppänen on tehnyt ohjeet DAS-asettelun asentamisesta Jollaan (päivitetty 2015-07-16). jolla-das.tar.gz.
Apple iPhone ja iPod Touch

iPuhelin.com kertoo: "Näppäimistö löytyy Cydiasta (ohjelmien asennusohjelma) nimellä "Scandinavian Dvorak" Ystävällisin terveisin, iPuhelin.com"

DAS-asettelu iPhonessa
Linux ja muut UNIX-tyyppiset järjestelmät

DAS-asettelu löytyy valmiina uusista Linux-jakeluista, mutta se ei ole välttämättä oletuksena näkyvissä. Esimerkiksi Gnome-työpöytää käytettäessä täytyy Lisäasetukset-sovelluksesta Näppäimistö ja hiiri -välilehdeltä olla valittuna Näytä kaikki syötelähteet. Asetuksen käyttöönotto vaatii uudelleenkirjautumisen työpöydälle. Tämän jälkeen DAS-asettelu löytyy normaalisti näppäimistöasettelujen joukosta suomenkielisten asettelujen kohdalta. Vanhemmissa jakeluissa voi käyttää Python-asennusskriptiä tai lisätä asettelun käsin allaolevan ohjeen mukaan.

Tomi Leppänen on luonut Python-asennusskriptin (päivitetty versio, valitse selaimella "Tallenna nimellä" tms.) ja vaihtoehtoisen ohjeen DAS-asettelun lisäämisestä Linuxiin. Tomi on testannut nämä Ubuntu 12.10:ssä, Ubuntu 12.04 LTS:ssä sekä Arch Linuxissa. Lisenssi on CC-BY 3.0.

Joel Lehtonen on luonut asennusskriptin Ubuntuun, testattu 8.10:ssä. Ubuntu DAS-asennus.

Nathan Letwory on luonut asennustiedostot Linux Mint 12 -distroon: das-linux-mint12.zip. Paketissa on sekä muutetut tiedostot että alkuperäiset orig-hakemistossa.

Vanha ohje Linuxiin (vaihtoehto ylläolevalle): käyttäjän kotihakemistoon pitää kopioida .Xmodmap-tiedosto ja nimetä se .Xmodmap. Tiedostossa on määritelty näppäinten sijainti. Useat Linux-versiot toimivat tämän jälkeen uudella näppäimistölläilman mitään lisävirityksiä. Poistaminen onnistuu tuhoamalla tuo sama tiedosto. Jos sinulla on ennestään .Xmodmap -tiedosto, ota siitä ensin varmuuskopio. Windowsista poiketen myös Ctrl +kirjain ja Alt + kirjain muuttuvat uuden asettelun mukaiseksi, mikä vaatii totuttelua leikkaa-liimaa -käytössä. Pidä huoli, että sinulla on tulostettuna kaavio kirjainten asettelusta, ennen kuin asennat sen. :-)

Lauri Hakko lähetti Linuxin konsolille das-asettelun. Man loadkeys auttanee eteenpäin.

Muissa UNIX-tyyppisissä järjestelmissä toimii yleensä Xmodmap-menetelmä, näppäinten numerokoodit vain voivat erota PC-ympäristöstä. Voit kokeilla komentoa

xmodmap -pke > xmodmap-das
ja tämän jälkeen muokata haluamallasi tekstieditorilla tiedostoa xmodmap-das, joka sisältää Qwerty-asettelun. Voit testata asettelua komennolla
xmodmap xmodmap-das
ja lopuksi tallentaa xmodmap-das -tiedoston kotihakemistoosi nimellä .Xmodmap, jolloin asettelun pitäisi olla käytössä, kun seuraavan kerran kirjaudut sisälle X Window -järjestelmään.
Apple OS X 10.2 ja uudemmat
Päivitetty 10.7.2016, nyt ajatusviiva toimii alt+välilyönti kuten Windowsissakin Huom! Seuraavat tiedostot tulee tallentaa nimellä selaimessa: pitämällä hiiren painiketta pohjassa (Save link as... tai vastaava toiminto) kotihakemistostasi löytyvään hakemistoon Kirjasto/Keyboard Layouts (englanninkielisissä versioissa Library/Keyboard Layouts).
Suomalainen - DAS.keylayout
Suomalainen - DAS.icns

Vinkki: Jos haluat asentaa asettelun kaikille käyttäjille, tallenna tiedostot ym. hakemiston sijasta juurihakemiston alta löytyvään /Kirjasto/Keyboard Layouts -hakemistoon (/Library/Keyboard Layouts).

Kirjaudu ulos ja uudelleen sisään. Tämän jälkeen Järjestelmäasetusten (System Preferences) osassa 'Maakohtaiset', kohdassa 'Syöttö-valikko' laita rasti kohtaan 'Suomalainen-DAS'. Ruudun oikeaan yläkulmaan ilmestyy Suomen lipun kuva, jota painamalla voit valita näppäimistöasettelun (pikanäppäin asettelun vaihtoon on optio-komento-välilyönti).
Apple OS 10.1
10.1 on varsin ongelmallinen ja vaatii erityisten työkalujen ja komentorivin käyttöä. Tarvittavat ohjeet saa minulta sähköpostilla tarvittaessa.
Apple OS < 10
Marko Virkkula on lähettänyt minulle Apple OS 8.x ja 9.x -version näppäimistöasettelusta. Se on kolmena osana:
Lueminut-tiedosto (Tämä sivu sekä yhteystiedot)
DAS-Mac.sit (Näppäimistöasettelu Stuffit Expander 5 -ohjelmalla pakattuna)
kaavio.png (täydellinen kaavio kirjainten ja merkkien sijainnista)

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Dvorak-näppäimistö (englannin kieltä varten optimoitu järjestelmä)
Microsoft Keyboard Layout Creator omien asettelujen tekemiseen Windowsiin
Työkalu oman näppäimistön luomiseen Mac OS -järjestelmään

Takaisin kotisivulle


Cristian Seres 1999-2016